dimarts, 3 d’abril del 2007

Fondue

Aquesta recepta de un dels més famosos plats de la cuina Suïsa (¿Helvètica?), es molt més senzill de fer que el que podria semblar. I és ideal per a quedades amb els amics. Per a fer-ho l'únic requisit una mica més mal de obtindre es tenir una fondue (que es una mena d'olla amb un cremador d'alcohol a sota. Les podeu trobar a bastant bon preu, hi ha: aquesta per 20 € o aquesta que es més maca per 59€

La recepta es com ja he dit senzilla:

Necessites per a cuatre:
  • 200g de formatge emmental
  • 200g de formatge gruyere
  • 150g de formatge de tetilla
  • una dent d'all
  • un got de xupito de vi blanc
  • un got de xupito de una mescla 50-50% de brandi i maizena
  • pa llescat


Primer talleu el pa en forma de prismes de aprox. 1x3x5 cm una de les cares del prisma ha de ser la crosta.

Abans d'encendre la fondue xapa l'all per la meitat i frega'l per tot l'interior de la fondue. Això evitarà en gran mesura que el formatge s'adhereixi.

Un cop fet això agafes el formatge gruyere i emmental (que han d'estar una mica rallat... no li foteu allà a saco) i els foteu dins la fondue. Enceneu el foc (sou enginyers o futurs enginyers així que suposo que entendreu que al cremador hi ha d'haver combustible, que sol ser alcohol de cremar però si no en teniu l'alcohol de les ferides va igual de bé). Quan hagin passat 2 minuts o 3 comenceu a remenar i que es vagi fonent. Passat 1 minut més afegiu el vi blanc i el brandi+maizena.

He de dir que el formatge de tetilla, es pot substituir per una altra quantitat de un altre formatge cremós. Per exemple podeu utilitzar brie, o gorgonzola... n'hi ha mil.

Quan veieu que li falta poc per estar bastant fos afegiu el formatge de tetilla (que com que es un formatge més aviat cremós millor si en lloc de tenir-ho rallat o teniu tallat en daus de 1 cm^3). Quan estigui ja tot gairebé fos baixeu el foc, i bon profit!!

Per cert, després d'haver pescat molt trossos de pa de dins la fondue us donaré un consell per a que no se us caigui. Heu de travessar longitudinalment el pa, de tal manera que el darrer que travessareu amb la punxa sigui la crosta.

1 comentari:

Mérida ha dit...

Me la apunto, molt bé, no savía com es feia i tinc una minifondue a casa... ara hauré de combinarla amb el xocolate y las galletas chiquilín, que es lo que feia fins ara ;) lo de pillar les chiquilin, per si us ho esteu preguntant es amb cullera, així pilles xocolate també... jejeje